Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kormányzati intézkedések-aszálykár kezelésre

 

 

Rendkivüli azonnali intézkedések  az aszálykárral sújtott mezőgazdasági termelők megsegítésére/2022 augusztus 9/

  • A kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel.
  • A bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forintos takarmányszállítási támogatási keretet nyitnak.
  • A mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak.
  • A termelők újból benyújthatják rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.
  • Felgyorsítják a biztosítók az aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását. A kár bejelentésétől számított 14 napon belül utalniuk kell a pénzt.A biztosítónak 14 napon belül 50% előleget kell kifizetni.

A minisztérium tájékoztatása szerint a búzánál elkönyvelt 25 százalékos terméskiesés mellett a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén megsemmisült, az aszály már a Dunántúl termését is fenyegeti. Soha nem volt ilyen méretű még az aszálykár mint idén. A terméskiesés kukoricánál felbecsülhetetlen,csapadék hiányában az ország nagy területén megsemmisül a termés.Emiatt további intézkedések lesznek szükségesek.Az idén a termelők a tavalyi mütrágya mennyiségnek csak a felét alkalmazták a 2,5-3  szorosára  növekedett árak miatt.

Széchenyi  folyószámla hitel MAX-működés finanszírozás

Széchenyi  likviditási hitel  MAX

 

A vállalkozások átmeneti likviditási problémáinak áthidalására szolgáló szabad felhasználású folyószámlahitel. A vállalkozás napi működésével kapcsolatos valamennyi kiadás finanszírozására fordítható. A lehívott összeg a visszatöltés után ismételten igénybe vehető.A Vállalkozások ukrán válság miatt megnövekedett villamosenergia-, gáz- és távfűtés kapcsán jelentkező energiaköltségeinek finanszírozására jelenthet megoldást a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX többlettámogatott, szabad felhasználású folyószámlahitelrésze, a Széchenyi Energiakártya, amely nettó ügyleti kamata csak fix 1%/év.**A jogosultsági feltételeknek megfelelő Vállalkozások számára az SZK MAX szerződött hitelösszegen belül egy többlettámogatott Energiakártya hitelrész kerül elkülönítésre, amely hitelkeret összegig történő igénybevétel esetén a Vállalkozások számára magasabb mértékű kamattámogatás jár (az SZK MAX kamattámogatásához képest)A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX-hoz biztosított kamattámogatásnak köszönhetően a vállalkozás által a hitel futamideje alatt fizetendő nettó ügyleti kamat fix 3,5%/év, kapcsolódó Széchenyi Energiakártya esetén, annak hitelkeret összegéig fix 1%/év.A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX-hoz biztosított kezelési költségtámogatásnak köszönhetően a vállalkozás által a hitel futamideje alatt fizetendő nettó kezelési költség fix 2%/év. A fennálló, bármilyen típusú Széchenyi Kártya folyószámlahitele SZK MAX keretében akár másik hitelintézetnél is meghosszabbítható anélkül, hogy azt a vállalkozásnak vissza kellene fizetnie. Bankváltásra irányuló hitelkiváltási kérelem a hitel lejáratát megelőző 30 napig nyújtható be.A folyamat időigénye megegyezik a normál Széchenyi Kártya igénylés ügyintézési idejével.